FROUKJE VAN WENGERDEN

FROUKJE VAN WENGERDEN

Geboren in 1988, groeide ik op in Bartlehiem, waar ik samen met mijn vader, moeder en grote zus op een scheepswerf woonde. Toen ik dertien was gaf mijn vader mij een fotocameraatje. Hiermee fotografeerde ik de platte landschappen om ons heen. Ik hield van het kijken naar Amerikaanse films. Op mijn achttiende vertrok ik de Afsluitdijk over naar Amsterdam. Daar volgde ik een opleiding tot filmmaker. Nu ben ik terug en film ik die Friese landschappen en gezichten waar ik opgroeide.

Froukje van Wengerden volgde een Bachelor MEDIA & CULTUUR (2009) aan de Universiteit van Amsterdam en een Master FILMSTUDIES & VISUELE CULTUUR (2011) aan de Universiteit Antwerpen. In 2012 begon zij aan de Bachelor DOCUMENTAIRE REGIE aan de Nederlandse Filmacademie en regisseerde de experimentele korte film MOVING LANDSCAPES (2015) voor NPO Doc. Zij studeerde hier af met haar persoonlijke roadmovie BRENG ME NAAR ‘T ZUIDEN (2016). Na haar afstuderen regisseerde zij de korte documentaire IK WAS PAS 14 (2016) die haar Internationale Premiere beleefde op het prestigieuze Hot Docs Canadian International Documentary Festival in Toronto. Zij maakte de documentaire miniserie TÛSHAVEN BARTLEHIEM (2017) voor Omrop Fryslân en haar laatste korte documentaire VERGEET ME NIET (2018) gaat nu in premiere tijdens het Noordelijk Film Festival.