FROUKJE VAN WENGERDEN

FROUKJE VAN WENGERDEN

Geboren in 1988, groeide ik op in Bartlehiem, waar ik samen met mijn vader, moeder en grote zus op een scheepswerf woonde. Toen ik dertien was gaf mijn vader mij een fotocameraatje. Hiermee fotografeerde ik de platte landschappen om ons heen. Ik hield van het kijken naar Amerikaanse films. Op mijn achttiende vertrok ik de Afsluitdijk over naar Amsterdam. Daar volgde ik een opleiding tot filmmaker. Nu ben ik terug en film ik die Friese landschappen en gezichten waar ik opgroeide.

Froukje van Wengerden volgde een Bachelor MEDIA & CULTUUR (2009) aan de Universiteit van Amsterdam en een Master FILMSTUDIES & VISUELE CULTUUR (2011) aan de Universiteit Antwerpen. In 2012 begon zij aan de Bachelor DOCUMENTAIRE REGIE aan de Nederlandse Filmacademie en regisseerde de experimentele korte film MOVING LANDSCAPES (2015) voor NPO Doc. Zij studeerde hier af met haar persoonlijke roadmovie BRENG ME NAAR ‘T ZUIDEN (2016). Na haar afstuderen regisseerde zij de korte documentaire IK WAS PAS 14 (2016) die haar Internationale Premiere beleefde op het prestigieuze Hot Docs Canadian International Documentary Festival in Toronto. Zij maakte de documentaire miniserie THÛSHAVEN BARTLEHIEM (2017) voor Omrop Fryslân en haar laatste korte documentaire VERGEET ME NIET (2018) ging in premiere tijdens het Noordelijk Film Festival.

Born in 1988 I grew up in Bartlehiem, where I lived on a shipyard with my father, mother and big sister. When I was thirteen my father gave me a small photo camera. I photographed the flat landscapes around us. I loved watching American movies. At the age of 18 I left our small town and moved to Amsterdam, where I studied filmmaking. After ten years I’m back in my hometown, filming those Frisian landscapes and faces where I grew up.

Froukje van Wengerden completed a Bachelor in MEDIA & CULTURE (2009) at the University of Amsterdam and a Master FILM STUDIES & VISUAL CULTURE (2011) at the University of Antwerp. In 2012 she started the Bachelor DIRECTING DOCUMENTARY at the Dutch Film Academy and directed the experimental short film MOVING LANDSCAPES (2015) for Dutch broadcaster NPO Doc. She graduated with her personal road movie BRING ME SOUTH (2016). After graduating, she directed the short documentary I WAS ONLY 14 (2016), which had its International Premiere at the prestigious Hot Docs Canadian International Documentary Festival in Toronto. She directed the documentary mini series THÛSHAVEN BARTLEHIEM (2017) for Omrop Fryslân and her last short documentary FORGET ME NOT (2018) was shown during the Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.